fbpx

Sushi Sofia – Меню

За поръчки: 087 778 6189 (Лозенец), 087 634 5061 (Южен парк)

Скъпи почитатели, сетовете може да се консумират на място, да се вземат за вкъщи или да се доставят на посочен от Вас адрес с удобна доставка

 • Тон - 70 g

  6.50 лв.

  nigiri ton

 • Сьомга - 70 g

  6.50 лв.

  nigiri siomga

 • Лаврак - 70 g

  5.40 лв.

  nigiri lavrak

 • Скарида - 60 g

  4.90 лв.

  nigiri skarida

 • Унаги - 60 g

  5.90 лв.

  nigiri unagi

 • Анаго - 60 g

  5.90 лв.

  nigiri anago

 • Сьомга Татаки

  10.90 лв.

  sashimi siomga tataki

 • Тон Татаки

  10.90 лв.

  sashimi ton tataki

 • Лаврак

  6.90 лв.

  sashimi lavrak

 • Сьомга

  9.50 лв.

  sashimi siomga

 • Тон

  9.50 лв.

  sashimi ton

 • Ню Стайл

  8.90 лв.

  sashimi new style

 • Юзо-трюфел сос и филаделфия

  9.90 лв.

  uzo trufel sos filadelfiq

 • Краставица и филаделфия

  3.80 лв.

  hosomaki krastavica filadelfiq

 • Авокадо и филаделфия

  3.90 лв.

  hosomaki avokado filadelfiq

 • Тон

  4.90 лв.

  hosomaki ton

 • Пушена сьомга

  5.90 лв.

  hosomaki pushena siomga

 • Сьомга

  4.20 лв.

  hosomaki sioomga

 • Пикантен тон - 4 бр.

  5.90 лв.

  uromaki pikanten ton

 • Тон и авокадо - 4 бр.

  5.40 лв.

  uromaki ton avokado

 • Сьомга, авокадо и филаделфия - 4 бр.

  5.40 лв.

  uromaki siomga avokado filadelfiq

 • Скариди и авокадо - 4 бр.

  5.40 лв.

  uromaki skaridi avokado

 • Вулкан - 8 бр.

  17.40 лв.

  uromaki vulkanСьомга, лаврак, тон, кабаяки сос, майонеза

 • Сьомга - 2 бр.

  5.50 лв.

  gunkan-siomga

 • Хайвер - 2 бр.

  5.90 лв.

  gunkan haiver

 • Тон - 2 бр.

  5.90 лв.

  gunkan ton

 • Уакаме и змиорка - 2 бр.

  5.90 лв.

  gunkan uakame zmiorka

 • Сьомга и авокадо - 4 бр. 70 g

  5.40 лв.

  maki lite siomga avokado

 • Краставица, авокадо и филаделфия - 4 бр. 60 g

  3.80 лв.

  maki lite krastavica avokado filadelfiq

 • Пушена сьомга, краставица и филаделфия - 4 бр. 70 g

  4.90 лв.

  maki lite pushena siomga krastavica filadelfiq

 • Авокадо и скариди - 4 бр. 70 g

  4.80 лв.

  maki lite avokado skaridi

 • Рейнбол рол - 8 бр.

  13.40 лв.

  maki lite rainbowАвокадо, краставица, тон, сьомга, лаврак и скариди

Sushi Sofia

Какво точно е Sushi Sofia и какви видове има?

За част от хората sushi sofia е просто ястие от сурова риба. За други sushi sofia е черешката на тортата в японската кухня. Но дали е толкова просто? Всъщност не съвсем. 

И така … sushi sofia?

Sushi Sofia всъщност е начин за приготвяне на ориз, а не сурова риба с добавка. Всъщност sushi Sofia винаги съдържа ориз, докато рибата не е задължителна. Схващането, че sushi sofia се състои само от сурова риба се е наложило след популяризирането на тази храна извън Япония, като вид маркетингов трик – тъй като яденето на сурова риба в западните култури е само по себе си вид табу.

Sushi Sofia е най-известното японско ястие извън Япония и едно от най-популярните сред японците, които се наслаждават на sushi sofia в специални случаи. Поради това, че много хора му се наслаждават, sushi sofia се развива и извън Япония, като различните западни култури ѝ оказват своето влияние. Например в САЩ има много различни видове sushi sofia, които са характерни за определени населени места, например калифорнийско рулце, рулце от Ню Йорк и т.н.

Названието sushi sofia е родово име на различни видове от това ястие, които включват комбинации от различни съставки и форми на типична японска храна. Основните продукти, които се използват са, както казахме, основно японски вид ориз, с добавени различни морски дарове (прясна риба, скариди, водорасли и др.) и традиционни зеленчуци.

С какво sushi sofia е различно от сашими?

Традиционното японско ястие, което винаги се прави от сурова риба, всъщност е сашими. За разлика от sushi sofia, то не е задължително да съдържа ориз. Това са две японски ястия, които често се бъркат, въпреки че са напълно различни. 

Сашими са малки тънки филийки прясна риба. Тя не може да бъде замразена. Техниката на рязане на сашими е една от най-строгите по време на обучението за готвачите, приготвящи sushi sofia. Различната дебелина на рибата – дали парчето е по-дебело или изключително тънко, придава различно усещане за вкус на небцето. Освен това различните видове риби изискват прилагането на различни техники на рязането им. Въпреки това често можете да срещнете наименованието сашими sushi sofia. То е добило популярност в ресторантите, предлагащи sushi sofia. 

Какви видове sushi sofia има?

Въпреки че изглежда много просто ястие, sushi sofia крие голямо разнообразие от много различни продукти – почти колкото може да достигне въображението на японските готвачи на sushi sofia.

Нигири Sushi Sofia

Нигири sushi sofia е най-консумираният тип sushi sofia в Япония. На японски “нигири” означава „натиснат с ръка“. Състои се от пресиран ориз, оформен в цилиндрична форма, а след това върху него се поставя тънко резенче сурова риба и нигири sushi sofia е готово. Сервира се добавка със соев сос за овкусяване и осоляване на рибата. 

Нигири sushi sofia е най-често срещаният тип в sushi sofia ресторантите и баровете. Когато е сервирано, представлява малък овал, направен от ориз, с умело изрязан къс риба отгоре и с уасаби върху него. Повечето видове нигири sushi sofia са приготвени да бъдат потопени в соев сос и трябва да се консумират на една хапка и много бавно. Вземете едно нигири sushi sofia с клечките, потопете го в соевия сос, затворете очи и се насладете на различните текстури в устата си, докато сдъвквате внимателно парчето нигири sushi sofia.

Маки Sushi Sofia

На японски “маки” означва “навиване”. Затова при маки sushi sofia оризът се поставя върху лист от пресовани водорасли нори (сушени водорасли за sushi sofia). След това се добавят риба, плодове и зеленчуци и се навиват на руло. След като sushi sofia рулото е готово, то се нарязва на осем парчета. Разновидност на маки sushi sofia e “обратната” подредба, при която пресованите водорасли са вътре, а оризът е отвън. 

Както и да са приготвнеи, маки sushi sofia представляват навити рула от ориз. За направата им се използва много тънък лист от сушени морски водорасли (нори), които са черни на цвят. Те добавят характерен вкус, а цялото парче sushi sofia се характеризира с мека консистенция и много деликатен визуален вид. В рулото sushi sofia може да се добавят прясна риба, водорасли, зеленчуци (като краставици и авокадо), скариди, сирене Филаделфия и всичко останало, с което въображението на майстора на sushi sofia би поискал да обогати това вкусно sushi sofia.

Те са най-добрият вариант за тези, които току-що започват или никога не са опитвали това деликатно ястие.

Как се приготвя сашими sushi sofia?

Въпреки че изглежда като детска игра, за да се приготви това ястие, се изисква много добре отработена техника, тъй като нарязването на сашими sushi sofia е едно от най-сложните неща в приготвянето на японска храна. Трябва да притежавате много сръчност и майсторски умения в боравенето с пръчици, ножове и филетиране.

Видове сашими sushi sofia

Това ястие, подобно на sushi sofia, ви позволява да развихрите въображението и предлага огромна възможности и разнообразие. Сашими sushi sofia може да бъде направено с всяка, налична риба, нарязана на филийки – сьомга, морска риба, фугу, лаврак… единственото ограничение е вашето въображение и вкус! 

Всяка различна комбинация на риба в сашими sushi sofia обаче си има собствено име в японската кухня. Ахи сашими sushi sofia се прави от сурова риба тон, Аджи сашими sushi sofia е от сурова скумрия, Амаеби – от сурови сладки скариди, Анаго – от добре изпържена или варена соленоводна змийорка, Магуро също се приготвя от сурова риба тон и т.н.

Други видове sushi sofia

Освен нигири sushi sofia, маки sushi sofia и сашими sushi sofia, има още два вида: урамаки sushi sofia и темаки sushi sofia. 

Уарамаки е името на разновидността на маки sushi sofia, при която оризът е отвън, а сушените водорасли остават вътре в ролцето. Този тип sushi sofia обикновено се предалага с богато разнообразие от топинги и сосове – сготвени или поднесени в сурово състояние.

Темаки е разновидност на класическото sushi sofia, но за разлика от останалите, е ръчно завито във формата на конус. Този тип sushi sofia не е лесно за споделяне, както другите ролца (защото е толкова вкусно!).

А ако предпочитате да заложите на доказан вкус и майсторски приготвено sushi sofia, заложете на качеството! Насладете се на sushi sofia в Sasaguri още днес!
Какво точно е Sushi Sofia и какви видове има?
И така … sushi sofia?
С какво sushi sofia е различно от сашими?
Какви видове sushi sofia има?
Нигири Sushi Sofia
Маки Sushi Sofia
Как се приготвя сашими sushi sofia?
Видове сашими sushi sofia
Други видове sushi sofia

bg